Zijn bloggers journalisten? (deel 1)

 
CC World Economic Forum

CC World Economic Forum

Er loopt een zeer interessante discussie op de De nieuwe reporter n.a.v. de artikels Bloggen versus journalistiek en de controleerbaarheid van de methode van Peter Vasterman en Oneindige discussie over bloggen en journalistiek van Paul Vereijken.

In de komende posts zal ik wat meer op deze problematiek ingaan. In deel 1 vraag ik me af of er een probleem ontstaat als een journalist gaat bloggen.

In België kan iedereen journalist zijn. Journalist is geen beschermd beroep, maar dat is een blogger uiteraard ook niet. Iedereen die over actuele zaken schrijft is een journalist, iedereen die content op een blog plaatst is een blogger. Tot daar is het vrij eenvoudig volgen (alhoewel er sommigen ook deze vooronderstellingen betwisten).

Maar… sommige journalisten zijn ook bloggers en vice versa. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn tenzij men natuurlijk verwacht dat een blogger net zoals een (beroeps)journalist zich aan bepaalde regels moet houden. Meestal volgt bij deze het argument dat het maar normaal is dat er bij rechten ook plichten horen. Zonder hierover al te ver uit te weiden wil ik er wel nog op wijzen dat juridisch gezien hier een tegenstelling zit: we zien namelijk dat in de rechtspraak steeds vaker wordt gewezen op de plichten terwijl er in de wetgeving hiervan eigenlijk geen sprake is (meer hierover in volgende posts).

Daarbij komt dan nog dat men tegenwoordig vaak ziet dat beroepsjournalisten (wat wel een erkend beroep is) binnen hun functie ook een blog hebben. Een tijdje geleden ontstond er wat opschudding toen Koen Fillet op zijn weblog de waarheid een draai had gegeven i.v.m. een televisieprogramma dat nog moest worden uitgezonden.

De vraag is dan natuurlijk of een beroepsjournalist eigenlijk wel buiten zijn functie kan bloggen? Is beroepsjournalist zo iets dat je dag en nacht bent of laat je dat bij wijze van spreken achter wanneer je de redactie verlaat?
Volgens Koen Fillet zelf is het antwoord alleszins wel duidelijk. Op zijn website lezen we: “Ik maak deze weblog in mijn vrije tijd, de VRT en Radio 1 hebben er niks mee te maken”.
Ik denk dat het vrij naïef is te denken dat wat je op je persoonlijke blog schrijft geen invloed heeft op je taak als beroepsjournalist. Als je je kenbaar maakt en je publiceert je persoonlijke schrijfsels voor iedereen die ze wil lezen kan je toch moeilijk van iedere lezer verwachten dat deze schrijfsels zijn visie op jou als objectieve journalist niet beïnvloeden.

De journalistenblogs op deredactie.be zijn goede voorbeelden van blogs waar beroepsjournalisten binnen hun functie en in opdracht van hun werkgever schrijfsels rond de actualiteit bijhouden. Nu kan men uiteraard de vraag stellen waarom de VRT en vele andere mediabedrijven zoiets vragen aan hun journalisten (dit zijn geen vrijwillige blogs en de journalisten worden er ook betaald om hun blog bij te houden, i.e. het zit inbegrepen in hun takenpakket als journalist). Een duidelijk antwoord is er niet.
Enerzijds is er volgens mij de poging van de VRT om de hype rond web 2.0 en interactieve media zeker niet te missen. Dat is echter niet de enige oorzaak. De VRT wil hier ook het nieuws op een persoonlijkere manier brengen door per BJ (bekende journalist, pv) een blog te starten.

Veel blogposts bevatten nog wat extra weetjes of (soms subjectieve) observaties die het uiteindelijke nieuwsbericht, dat via de andere kanalen naar buiten gaat, niet gehaald hebben.

Het vreemde hierbij is dat de journalisten in kwestie er van uitgaan dat wat ze op een blog schrijven niet altijd aan de zelfde strenge eisen moet voldoen als hetgeen ze binnen hun hoofdzakelijke beroepstaak doen. Ergens wordt een blogpost toch aangevoeld als iets anders, iets persoonlijkers: iets meer opinie, iets minder betrouwbaarheid.
Ik denk dat de toekomst zal uitwijzen in hoeverre deze opdeling houdbaar is. De VRT zal ongetwijfeld zijn deontologische code moeten aanpassen om journalisten ook op hun blogs niet zomaar alles te laten schrijven. Anders kan dit ernstige gevolgen hebben voor de reputatie van «hun redactie» vrees ik.

Advertisement

1 Comment

Filed under blogging, ethics, journalism

One response to “Zijn bloggers journalisten? (deel 1)

  1. Mooi uiteenzetting, Peter. Je kaart wederom een nieuwe uitdaging aan: hoe leg je de lezer uit dat een journalist (soms) subjectieve observaties en interpretaties wél op zijn blog kan zetten, maar niet in de krant? Goede vraag. Ik weet het antwoord zo (ook) niet.

    Overigens heel erg plezierig om te zien dat er ook vanuit Vlaanderen studenten over journalistiek bloggen – studeer zelf aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s