Bloggers zijn gevaarlijk

© Pieter De Crem

© Pieter De Crem

De hele Pieter De Crem vs. bloggers historie is iedereen ondertussen wel bekend. Alle media hebben erover bericht, er is is heel wat aandacht gegaan naar het blogging-fenomeen enz. De toespraak van De Crem in het parlement deed me onmiddellijk denken aan het artikel Who are these bloggers and why are they saying those terrible things? van Jonathan Bernstein. Wat kenmerkt die bloggers?

They have journalistic skills, amazing technical savoir faire, and access to millions—and they answer to no one.

Dit is natuurlijk geen correcte definitie maar dit toont wel mooi hoe bloggers overkomen bij de doorsnee niet-blogger.

Eerst en vooral worden bloggers door De Crem (en vele anderen) gezien als één grote groep mensen die allemaal met hetzelfde bezig zijn. Dat is een typisch fenomeen wanneer mensen van buiten een groep naar deze groep kijken: enkel de homogene aspecten ervan worden benadrukt waardoor het lijkt alsof die groep volledig bestaat uit gelijkgezinden. Niet dus!
De blogosfeer is net zoals onze samenleving een verzameling van heel verschillende mensen met heel verschillende meningen die allemaal op hun eigen manier en met hun eigen boodschappen met de buitenwereld communiceren. Voor de één is het een persoonlijk digitaal dagboek, voor de ander een job.

Over het ontslag van Nathalie Lubbe Bakker en de oorzaak hiervan ga ik me niet uitspreken. Het hele verhaal is ook teveel gestoeld op veronderstellingen en te weinig op feiten om een duidelijk oordeel te vellen. De column van Dominique Deckmyn legt hier wel weer de vinger op de wonde. In wie schrijft die blijft haalt hij onder meer aan dat een blog nooit vrijblijvend is. Dat geldt eveneens voor alle andere content die we op het net plaatsen. Het idee dat iedereen zomaar alles wat hij wil op een blog kan posten is uiteraard te gek voor woorden. Het is niet omdat je je verbergt achter een schuilnaam of nietszeggende URL dat het internet je plots toelaat alles te schrijven. Dat sluit niet uit dat je niets over een minister of eender wie zou mogen schrijven op je blog. Een blog moet in se niet volledig waarheidsgetrouw zijn: je kan het ook zien als een soort van opiniestuk of column waarin de vrijheid van de schrijver groter is. Wanneer men echter bepaalde personen vermeldt in zijn stuk kan wat extra voorzichtigheid natuurlijk nooit kwaad.

De hele reactie van De Crem is meer iets om aan te zetten tot moral panic dan om een gezonde discussie op gang te trekken. Vooral door zijn grote bewoordingen: “een gevaarlijk fenomeen in onze maatschappij”. Het grote gevaar is eerder dat deze schrik voor het onbekende met applaus werd ontvangen in het parlement.
Philippe Borremans, beroepsblogger en social media consultant, zei op Radio 1 dat De Crem beter een voorbeeld zou nemen aan Obama die dit gevaarlijk fenomeen wist om te buigen in iets bruikbaar.
Jammer ook dat het betoog van De Crem helemaal ineenzakt door het muggenziften over details en irrelevante feiten (“[…] ik herhaal, van de Nederlandse nationaliteit” enz.).

Algemeen denk ik dat voor de grote massa plots duidelijk is geworden dat bloggers machtiger zijn dan ze voordien dachten. Ik denk dat de geloofwaardigheid van blogs in het algemeen alleen maar groter is geworden door dit “non-event”.
Daarnaast is er iedereen er op gewezen dat je niet zomaar alles kan schrijven. Ok, niet iedereen is het hiermee eens maar er is nu eenmaal een beperking aan de vrijheid van meningsuiting en dat is maar goed ook. Anders zouden we misschien echt vervallen in iets wat het moddergooien zelfs overstijgt.

De hele uiteenzetting van De Crem en enkele interessante invalshoeken zijn te bekijken in een blog(!)post van Luc Van Braekel, Pieter De Crem vindt blogs gevaarlijk.

Advertisement

Leave a comment

Filed under blogging, ethics, web2.0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s