Warblogs in het Israel-Gaza conflict

CC Cromacom

CC Cromacom

Na de tweede golfoorlog in Irak blijkt het fenomeen van de warblogs nu ook grote proporties aan te nemen in het meest recente hoofdstuk van het Israël-Gaza conflict. Dat viel onlangs te lezen in (o.a.) De Standaard (“Bloggen aan beide kanten van het conflict“). De basis voor de grote aandacht die nu naar deze blogs gaat is ongewtijfeld de weigering van heel wat journalisten.
Doordat het Israëlisch leger alle strategische punten heeft weten in te palmen en te controleren beslissen zij ook wie wel en wie niet verder mag. Journalisten horen meestal tot de laatste categorie. Israël weet zeer goed dat de pers heel wat roet in het eten kan strooien van hun grondoorlog en wou vermijden dat de internationale opinie teveel pro Gaza wordt. Geheel terzijde denk ik dat hun dit deels door deze strategie niet is gelukt.

Het artikel geeft een opsomming van blogs langs beide kanten van het conflict die vaak een andere blik werpen op het probleem. Uiteraard zijn deze blogs vaak sterk gekleurd maar dat hoeft niet per se een probleem te zijn.
Het zijn vaak de meningen van echte mensen die reflecteren wat in casu de oorlog in hun leven heeft veranderd. Het lijkt misschien tegenstrijdig maar deze subjectieve bronnen zijn erg belangrijk voor journalisten om een objectief en netutraal beeld te schetsen van een enorm ingewikkeld conflict als dit. De primaire bronnen die journalisten anders zouden hebben geraadpleegd moesten ze wel toegang hebben gekregen, komen nu naar de journalisten en rechtstreeks naar het grote publiek toe. Zoals Stuart Allan (News Culture, 2004) zou zeggen: “the man-on-the-street became self-published”.

Wanneer deze blogs met het nodige wantrouwen en de informatie voldoende wordt gecheckt (in het geval van journalisten) kan dit zeker en vast een belangrijke en blijvende soort bron worden. Het medium weblog is dan ook zeer geschikt voor dit soort verslaggeving: zeer snel, eenvoudig, mogelijkheid tot commentaar enz om een community op te bouwen rond de blog. Voor de burgers die rechtstreeks naar de blogs gaan is het vooral belangrijk de informatie hic et nunc te bekijken en dus de context van deze berichtgeving goed te beschouwen. De verifieerbaarheid van deze bronnen is vaak bedenkelijk en kan een doorsnee onoplettende burger makkelijk om de tuin leiden wanneer het bvb. zou gaan om pure Stachanov-achtige propaganda. Voldoende voorzichtigheid is – net zoals alle informatie die via het internet beschikbaar wordt gesteld – ook hier zeer belangrijk.

Om af te sluiten nog een mooie quote van één van de belangrijkste Irak-bloggers tijdens de tweede Golfoorlog. Weliswaar niet van toepassing op dit onderwerp maar misschien wel interessant om eens na te denken over de manier waarop nieuwsselectie op lange termijn gebeurt. Onze aandacht voor een bepaald nieuwsevent die na een tijdje vervaagt en op een bepaald moment en verdwijnt van onze nieuwsradar.

One day, like in Afghanistan, those journalists will get bored and go write about Syria or Iran; Iraq will be off your media radar. Out of sight, out of mind. Lucky you, you have that option. I have to live it. (Salam Pax)

Advertisement

Leave a comment

Filed under blogging, citizen journalism, journalism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s